Sunday, July 6, 2008

Ingredients & Recipe







Bahan-Bahan:

4 biji Telur (Sederhana Besar)
130g Gula Halus
200g Tepung Gandum (Diayak)
Sedikit Minyak Masak
Acuan Kuih Bahulu (Terdapat 2 jenis acuan: berbentuk bunga dan bujur)

Cara

1.Masukkan acuan(sapukan sedikit minyak masak ke acuan supaya kuih bajulu tidak melekat)
pdan
Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah;
2.Pukur telur sehingga berbuih;
3.Masukkan Gula pukul hingga menjadi pekat;
4.Masukkan sedikit demi sedikit Tepung Gandum(diayak) dan kacau perlahan-lahan sehingga adunan menjadi rata;
5.Dengan mengunakan sudu, isikan adunan kedalam acuan menjadi 3/4 penuh;
6.Masak kuih bahulu sehingga naik pada bahagian atas dan menjadi kekuninggan dan;
7.Setelah masak alihkan kuih bahulu itu dan ulang proses yang sama sehingga habis adunan tesebut habis.


Selalunya semasa my mom buat kuih bahulu yang ditempah, i suka amik or curi-curi sikit yang panas-panas...sedappppp... x caye tryla order my mom punya kuih bahulu nie...or anda tryla masak sendiri......ada berani....:-)




Gambar di ambil dari goseasia.about.com

No comments: